Ett större internationellt genombrott borde inte vara långt borta för dessa skottar

Biffy Clyro "Only Revolutions" (14th Floor/Warner)
Biffy Clyro ”Only Revolutions” (14th Floor/Warner)

betyg4100

Detta skotska band, som består av Simon Neil samt tvillingbröderna James och Ben Johnston, släpper här sitt femte album sedan debuten från 2002.  Garth ”GGGarth” Richardson har producerat och han var även involverad på deras förra skiva, ”Puzzle” (2007); deras genombrottsalbum i England.

Detta är tung, bombastisk och melodiös rockmusik. Albumet är döpt efter en novell av Mark Z. Danielewski. Den innehåller en berättelse som vinklas från två olika perspektiv och det kan vara en utgångspunkt när man lyssnar på detta utmärkta album. Basisten i bandet, James Johnston, har sagt att när bandmedlemmen Simon Neil gifte sig 2008 började hans texter färgas av denna relations konsekvenser och händelser. Simon Neil har tidigare skrivit om händelser som påverkat honom djupt; som hans mammas död som avhandlas på ”Puzzle” (2007).

Det finns inga låtar som faller ur ramen på detta alster och ett större internationellt genombrott borde inte vara långt borta för dessa skottar.

Sommaren 2008 kom singeln ”Mountains” och den var bandets största listframgång dittills med en 5:e placering i England. Jag finner egentligen ingenting att anmärka på. Låtarna är stora och många låtar tillåts sväva ut i raffinerade ackordsekvenser med mycket gitarrer, ibland uppblandat med stråkar. Från och med låt 3 ”Bubbles”, där Josh Homme från ”Queens of The Stoneage” gästspelar på gitarr, börjar en räcka med mycket starka låtar; ”God & Satan”, ”Born On A Horse”, ”Mountains”, ”Shock Shock”, ”Many of Horror”. Detta är en av få skivor som jag i år haft på ständig repeat.

Torsten Ferm

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

17

11 2009

Your Comment