Ett vinnande koncept

Amanda Jenssen "Happyland" (Epic/Sony)
Amanda Jenssen ”Happyland” (Epic/Sony)

 betyg489

Äntligen kommer uppföljaren till debuten. Här hörs hennes referenser tydligare än tidigare. Hon känns mycket tryggare nu och vågar ta ut svängarna mer. Bitvis flörtar hon med Nina Simone, Tom Waits och Elvis.

Den här skivan har fått växa fram och ta mer tid, den känns äkta, det känns som det är mer Amanda Jensen. Inte som någon produkt skapad av skivbolaget. Nu kan hon på riktigt mäta sig med Duffy eller Amy Winehouse. Låtar som ”Borderline” och ”Save me for a day” påminner om Tom Waits zigenarliknande musik som blandas med ett härligt New Orleans blås. ”Happyland” känns som den mest popiga och självklara singeln från albumet.

Detta är en skiva som har smäktande ballader som skulle passa en rökig jazzklubb på 1930-talet; svulstiga låtar som Weeping Willows eller för den delen Elvis skulle ha spelat in. Det är hejdundrandes bra på alla sätt och vis. Låt Amanda komma ut i världen och dela med sig av den här musiken. Hon är på god väg att bli en av Sveriges bästa nutida artister. Ett vinnande koncept är att blanda ett gammalt sound likt Duffy, och paketera det snyggt och elegant. Med sin producent Pär Wiksten från The Wannadies har hon lyckats med just det.

Mattias Ransfeldt

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

01

11 2009

Your Comment