Sent om cider kom en av årets bästa svenska skivor

Nisse Hellberg "En modern man" (Warner)
Nisse Hellberg ”En modern man” (Warner)

betyg526

Wilmer Pitt bildades samma år som Elvis Presley gick bort, alltså andra halvan av 1977. De blev mer kända under sitt nya namn Wilmer X och fick god resumé i klubbvärlden; var ett tajt och bra liveband som man ofta kunde se i den svenska folkparksidyll som rådde under 80-talet. De fick ett genombrott med ”Teknikens under” 1988, men genom sin hit från 1991 ”Vem får nu se alla tårar” slog de igenom riktigt ordentligt och blev folkliga.

Nisse Hellberg har gjort ett antal soloskivor men det är först nu som jag tycker att det blir RIKTIGT intressant.

Jag satt på ett hotellrum i Göteborg på min födelsedag nu i oktober och hotell-TV:n stod på i bakgrunden. Samtidigt som jag gjorde mig redo för den berömda hotellfrukosten framförde Nisse två låtar från ”En modern man”. Nu blev det genast spännande. Ståbas och rockabilly-feeling rakt igenom dessa två låtar gjorde mig imponerad. Det kändes fräscht och nytt, på samma gång som det handlar om rockabilly – som tillhör vårt kulturarv från Presleys tidiga karriär, då Bill Black fortfarande spelade ståbas och kompade Elvis höftrörelser. Det kändes trovärdigt samtidigt som jag förstår att Nisse flirtar lite med ironin i just ”En modern man” och spelar countryinspirerad rockabilly.

På något sätt faller nu alla bitarna på plats när det gäller Nisse Hellberg. Så här bra har han inte varit sedan Wilmer X storhetstid! Det blir en tidlös resa och för mig som håller rockabillyn och rock´n rollen varmt om hjärtat så är det här en väldigt bra födelsedagspresent, att få äran att sitta och lyssna på riktigt bra musik. Sent om cider kom en av årets bästa svenska skivor!

Mattias Ransfeldt

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

22

10 2009

Your Comment