Så här låter sleazerock på väg mot toppen!

Babylon Bombs "Babylon’s Burning"  (Deaf&Dumb/Triada/Sound Pollution)
Babylon Bombs ”Babylon’s Burning” (Deaf&Dumb/Triada/Sound Pollution)

 betyg478                                         Release: 23 okt

Lilla Sverige har en fin tradition med starka sleazerock-band med internationell bärkraft. Föregångare har varit Easy Action och Shotgun Messiah på 80-talet. (De stora stilbildarna i genren, finska Hanoi Rocks, hade för övrigt Stockholm som bas innan det bar av vidare ut i världen.) Efterföljare har varit t.ex. Backyard Babies och Hardcore Superstar.

I den tredje vågen hittar vi band som Babylon Bombs och Crashdïet. Babylon Bombs förra platta Doin’ You Nasty (2006) var ett strålande hantverk och innehöll bl.a. låtessen ”Jaded Heart” och ”Hometown Hero”, som inte skulle ha skämt ut sig på någon av Mötley Crües eller Guns n’ Roses största plattor. Doin’ You Nasty passerade tyvärr relativt obemärkt förbi i förhållande till hur bra plattan verkligen är, men fick en del upplyftande omdömen i utländska rockmagasin. Bandet har dock turnerat mycket och vässat sina förmågor live.

Nu är Babylon Bombs tillbaka med Babylon’s Burning och en lite fetare tajtare produktion och hårdare sound i bagaget. Produktionen har skötts av eminente svenske rockräven Chris Laney (har tidigare producerat Europe, Candlemass m.fl.). Man kan konstatera att Babylon Bombs kan det här nu och står idag upp väl mot vilka internationella konkurrenter som helst. Frågar ni mig så anser jag även att Babylon Bombs gått om alla sina övriga svenska kollegor, vilket är mycket strongt jobbat. Ja, Babylon’s Burning är en platta med så gott som perfekt avvägd sleazerock, rätt dos skitigt hårdrockigt schwung med en gnutta tuggummipop och inte för mycket punkställ. Körerna sitter som smäck, gitarrsoundet är av god kvalitet, rytmsektionen svänger och refrängerna är läckert hookiga. Bandet kan skriva bra låtar med starka melodier. Sångaren Dani har också den borna rösten för den typ av attityd som krävs för sådan här rock’n’ roll.

Jag gör tummen upp och tillägger att vore det inte för att titellåten har en lite för rutinartad refräng, skulle betyget faktiskt eventuellt luta mer mot 4,5 (!). Som utropstecken på skivan räknar jag singlarna ”Liberation” och ”Goodbye Good Luck” samt ”Shine On” och ”Winding Road”. Så här låter sleazerock på väg mot toppen! Nu är jag extremt sugen på att se hur Babylon Bombs ter sig live…

Henric Ahlgren

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

23

10 2009

Your Comment