Lite för segt och jammigt

Black Crowes "Before the Frost" (Silver Arrow/PlayGround)
Black Crowes ”Before the Frost” (Silver Arrow/PlayGround)

betyg341

1990 flyttade jag till min första egna lägenhet. I samma veva kom amerikanska gruppen The Black Crowes debutalbum Shake Your Money Maker ut (på Rick Rubins skivbolag Def Jam), vilket blev ett av de älskade soundtracken till mitt liv under den där perioden. På många sätt känns det som mycket länge sedan nu, på andra sätt känns det som om det var igår.

Den stora genombrottslåten från Shake Your Money Maker var en cover på Otis Reddings ”Hard to Handle” och det är också denna låt som Black Crowes fortfarande är mest känd för. Det kanske kan tyckas lite halvtrist att en grupp främst är förknippad med en coverlåt. Men i det här fallet gör det inte så mycket i mina ögon, det krävs en ovanlig musikalisk intelligens och enorm passion för att göra en cover så bra som Black Crowes gör ”Hard to Handle”. Redding är en av de stora amerikanska rösterna, men Black Crowes gjorde ändå låten till sin egen. Efter Shake Your Money Maker spelade gruppen dock in några, i mitt tycke, ojämna plattor som aldrig fångade mig och jag släppte Black Crowes ur sikte.

Stommen i Black Crowes är bröderna Chris och Rich Robinson, på sång respektive gitarr. Deras far var skivsamlare och hade en gedigen kollektion med 50- och 60-talsmusik. Det är ifrån denna samling bröderna Robinson fått sin viktigaste musikaliska näring. Detta har i sin tur utmynnat i att Black Crowes alltid låtit som en anakronism – som ett slags hippiefierade amerikanska lillebrorsor till Rolling Stones eller The Faces era tidigt 70-talet med doser av Led Zeppelin, Beatles med flera, i grunden spelar Black Crowes honky tonk-betonad bluesrock med americanarötter.

Efter studioalbumet Lions (2001) gick man inte in i inspelningsstudion förrän 2008 i och med Warpaint som blev en sorts nytändning och comeback för gruppen och även för bröderna Robinsons syskonrelation. Tiden däremellan var dock kantad med bl.a. skivbolagskrångel och bråk mellan bröderna Robinson som började glida ifrån varandra. Chris gifte sig för övrigt med skådespelerskan Kate Hudson (dotter till Goldie Hawn) och äktenskapet fick mycket uppmärksamhet i media i hemlandet, liksom skilsmässan några år senare. Trots turbulensen under de här åren turnerade dock bandet relativt regelbundet och spelade in ett par hyggliga liveskivor, en av skivorna gjordes bl.a. i en ganska lyckad konstellation med Led Zeppelins gitarrist Jimmy Page på scenen tillsammans med Black Crowes.

Nu är Black Crowes tillbaka med ytterligare ett studioalbum som är betitlat Before the Frost. Albumet består av 11 nyskrivna låtar som spelats in live inför en liten intim publik i Levon Helm studios i Woodstock. Med albumet följer en bonusplatta, Until the Freeze, som innehåller ytterligare 8 nya låtar plus en cover på Stephen Stills låt ”So Many Times” (det medföljer en kod och man kan ladda ned bonusplattan från Internet).

Before the Frost är i ärlighetens namn sisådär upphetsande att få sig till livs. I begränsade doser är musiken småskön att lyssna på, men den tenderar att bli något odynamisk om man plöjer igenom hela albumet på raken. Det finns inga riktiga höjdarlåtar som lyfter det hela eller sticker ut på allvar. Det blir tyvärr lite för segt och jammigt emellanåt. Det är synd, för det naturlyriska tecknade omslaget och titeln på albumet fick mig att tro att det nu skulle vankas subtilare, mera stämmningsfull och lyhörd musik som man skulle kunna bära med sig in i höstmörkret som lite tröst, när frosten börjar bita. Ja, något att tända ljus, dricka vin och krypa ihop under en filt till. Men så blir inte för mig, i alla fall.

Henric Ahlgren

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

07

09 2009

Your Comment