Enkel och bra singer-songwriter

Yusuf (Cat Stevens) "Roadsinger" (Island/Universal)
Yusuf (Cat Stevens) ”Roadsinger” (Island/Universal)

betyg326

Med tanke på att jag har tummen mitt i ryggen är det inte så konstigt att bilar, motorcyklar och motorer är en gigantisk vit fläck på min karta. Hästkrafter och vridmoment säger mig lika mycket som de flesta grekiska ord. Men, efter att åkt med min kompis Lasse på hans Harley härom sommaren fick jag en liten uppenbarelse.

Efter en magisk färd genom ett soligt Halmstad, genomförde jag min paradgren; fånigt leende med stora ögon. ”Du vet, här handlar det inte om varvtal utan om vridmoment”, förklarade Lasse snällt för det fåniga leendet. Varken leendet eller de stora ögon vet, ännu denna dag, vad vridmoment är MEN har fått uppleva det. Det är som en grym, hemlig sovande kraft som plötsligt, inte som en blixt, utan snarare som ett rytande tåg kommer och trycker fram dig i någon slags ”warp drive” (du vet när rymdskeppet sticker iväg i Star Trek).

Och det är här vår käre Yusuf (tidigare Cat Stevens) kommer in i bilden. Jag har lyssnat en hel del på hans senaste platta ”Roadsinger”. Med handen på hjärtat måste jag erkänna att det tog en stund innan jag kom in i den. Första lyssningen berättade att den är ungefär så seg som man kan vänta sig av en låtskrivare som många menar har passerat zenit. Men efter några lyssningar kom det berömda vridmomentet. Plattan lyfter och fram kliver ”The Rain” med sina mustiga stråkar, ”This glass world” är en slowrocklåt som inte upplevs som såsig och ”To be what you must” har en vacker barnkör i klassisk 70-tals stil.

Vad gäller texterna tycker jag du själv skall tolka vad du hör. Om vi hade spelat plattan i blindo för en islamofob som George W. Bush så hade inte ens han hittat några uppmaningar till självmordsbombningar, ”trots” att Yusuf är muslim sedan 1978. Nej, vår gode Yusuf, som i tidiga år bodde hos sin svenska mamma i Gävle och enligt uppgift är syssling till Sissela Kyle och Jan Scherman, är känd för sitt fredstema och har även blivit prisad för sitt fredsarbete.

Detta är en platta som är helt okej, men inte mer. Den har vridmoment, som sagt, men någon ”warp drive” infinner sig aldrig. Är du sugen på dekaltrim, bling-bling och hästkrafter skall du leta någon annanstans. Detta är en enkel och bra  singer-songwriter platta med en lika enkel trea i betyg. Om du hinner stanna upp, sansa dig och ge skivan en chans att sjunka in kommer den säkert ge dig många sköna musikstunder.

Hasse Carlsson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

02

07 2009

Your Comment