Basgitarrist i gulddivisionen tillbaks i sadeln

Billy Sheehan "Holy Cow" (Mascot/Border)
Billy Sheehan ”Holy Cow” (Mascot/Border)

betyg324

Efter de tidigare soloskivorna Compression – 01 och Cosmic Troubadour -05 känns Holy Cow hett efterlängtad. Spåren på albumet visar inte bara upp hans fingerfärdighet på basgitarren – som i det närmaste uppnår ekvilibristiska höjder – utan även en förvånansvärt stark röst samt ett gediget gitarrspel. Trummisen Ray Luzier håller i trumstockarna, men annars sköter Billy i stort sett hela föreställningen själv. Några gästarbetare har vi dock och det är inte vilka som helst.Självaste Billy Gibbons (presentation överflödig) medverkar på ”A lit’l bit’l do it to ya ev’ry time” och Paul Gilbert (Mr Big) på intrumentala ”Dynamic Exhilarator” samt Dug Pinnic (King’s X) på ”Turning Point”.

Under Billy’s 30 åriga  karriär har han spelat med storheter som David Lee Roth, Mr Big, UFO ,Cosy Powell, Glen Hughes och Glenn Tipton för att nämna några i galleriet. Nu står han själv stadigt på om än inte fyra ben som kon, så åtminstone två.

Rivstarten med ”In a week or two (I’ll give it back to you)” visar att detta är basdriven rock av högsta kvalitet. ”Another broken promise” mullrar som åskan i norr och tänjer på gränserna av vad som över huvud taget är möjligt att göra. Magnifika ”A bloodless casuality” visar att han är den sanna virtuosen med bländande teknik och en stadigare ryggrad än en framliden inte helt okänd best vid namn T-Rex.

Den lugna avdelningen då, ja där har vi två spår: ”Make it to another day (I keep rolling on my way)” som anslår en behaglig takt med inbjudan till angenäm lyssning. Precis vad man behöver för att få ner pulsen.”Turning point” däremot påminner om en Gruffalo (Skogsjätte) som mödosamt trampar på tuvorna ute på gungflyn utan att riktgt få fotfäste.

De avslutande instrumentala låtarna ”Theme from an imaginary sci fi” och ”Cell towers” får väl mest anses som en skolbok i konsten att slå an fyra strängar. Skalövningar kanke en del säger, men vem kan spela ackord på en basgitarr? Det är inte för inte som Billy bland musiker kallas för basgitarristernas svar på Eddie Van Halen.

Thomas Claesson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

25

06 2009

Your Comment