Bara kända namn på Cajs duettresa

 

Caj Karlsson "Tillsammans Med Mig" (Pama/Warner)
Caj Karlsson ”Tillsammans Med Mig” (Pama/Warner)

betyg322

Tänk dig att du är chefskock på en fin liten restaurang. Du har dina trogna kunder och har gjort dig ett namn. Under dina år i branschen träffar du många kollegor som på olika sätt ger dig pusselbitar till det du kallar din yrkesmässiga utveckling. En dag får du idén och möjligheten att bjuda in alla dina kockvänner för att göra något gemensamt. Nu finns det två alternativ. Alternativ ett, alla vill bestämma och sätta sin prägel, gästerna känner inte igen sig och allt slutar i frasen ”för många kockar o.s.v”. Alternativ två är inte lika sannolikt men möjligt. Då kommer alla kockar att rätta sig till din meny men ändå bjuda på sina egna unika uttryck och idéer.

När jag väl ser kockarna ställa sig på led inser jag att det måste varit snudd på omöjligt att alternativ två skulle lyckas. Vad sägs om Frida Öhrn, Mikael Wiehe, Stefan Sundström, Lars Demian, Anders F. Rönnblom och Magnus Lindberg, för att nämna några. Men det är exakt vad som hänt. Det låter fortfarande Caj Karlsson om denna anrättning. Vissa låtar känner vi igen från tidigare menyer men de har fått nytt liv igen tack vare ovan nämnda vänner.

Nu får alla stjärnkockar ursäkta men låt mig lyfta fram några insatser som sticker ut lite extra. Linus Norda i öppningslåten ”Ett Brev”. Vilken kille, att lyckas få en ”standard upbeat låt” att bli spännande och fräsch kräver sin man. Linus röst har verkligen något extra. Jag kommer på mig själv med att drömma om att köra cabriolet genom ett soligt Sverige, endast iförd mitt fåniga leende. Eller nja, inte ”spritt språngande”, utan, ja du fattar.

Att Staffan Hellstrand kliver in och levererar så tungt i ”De Sju Livssynderna” är bara att applådera. Trots att deras sångslingor snor omkring och ibland känns lite ”första gången vi testar den ihop” så är det just det som ger låten sin energi.

Hade det inte varit för den lilla ojämnhet som skivan ändå håller, hade betyget blivit högre. ”Let Me Internet You”, som exempel, både blandar och ger. Från en klockren betraktelse av internet och våra beteenden till avslutningens skämt (hoppas det är det i alla fall) med Robbie Williams ”Let Me Entertain You”, blir det varken hackat eller malet.

Sist men inte minst, låt mig avsluta med att höja ett varningens finger. Hon har nockat mig innan, låten var med redan på ”Rapport Från Dårhuset” från 2007. Ändå glömmer jag hålla upp garden och PANG så ligger jag där och undrar hur det kommer sig att golvet har hoppat upp i mitt ansikte. Linda Ströms sång i ”Håll Om Mig” får Ingos höger att verka som en smekning. När jag kommit till sans igen ringer jag Google och skriker; vem är hon?? Så vackert att klockorna stannar, så innerligt att jag mellan varven har svårt att hålla tårarna tillbaka. Tack Linda Ström. Vackrare än så blir det inte.

Denna starka trea har ett lika enkelt som solklart budskap; köp ”Tillsammans Med Mig”. Caj och hans kocklandslag kommer ge dig och din själ näring under lång tid.

Hasse Carlsson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

24

06 2009

Your Comment