Hårdrocksnostalgi med en stor portion humor

Spinal Tap "Back From The Dead" (Essential/Playground)
Spinal Tap ”Back From The Dead” (Essential/Playground)

betyg313

Behöver världen den här skivan? Ja, det var det första jag frågade mig innan jag lyssnade igenom de 19 låtarna. ”Back From The Dead” är en comeback av kultbandet Spinal Tap, 25 år efter att filmen ”This Is Spinal Tap” hade premiär. Och skivan ligger i en annorlunda digipack med ”pop-up-effekt” med bandmedlemmarna David St. Hubbins, Nigel Tufnel och Derek Smalls. Utöver skivåterkomsten bjuder de på en världsturné som utgörs av en enda konsert (!) på Wembley Arena i London. Udda, minst sagt, men så är humor den stora drivkraften i fallet Spinal Tap. Kultbandet som gick från att vara ett fiktivt band i en fiktiv dokumentärfilm till att leva ett eget liv utanför filmvärlden. Citat ur filmen är vanligt förekommande då hårdrockare (inklusive musiker) träffas för att prata musik.

Musiken på nya skivan då? Jo, ”Back From The Dead” innehåller nyinspelningar av gamla låtar blandat med nya låtar och blandningen fungerar eftersom låtarna är gjorda i samma stil. Några låtar som är värda att spelas mer än övriga på skivan är ”Back From The Dead”, ”Hell Hole” och ”Big Bottom”. Personligen föredrar jag att se bandet i någon av filmerna, eftersom låtarna blir bättre/roligare när man samtidigt kan se de komiska karaktärerna och deras öden.

Om världen behöver ”Back From The Dead”? Nja, den är knappast livsviktig men i en värld där alldeles för många tar sig själva på för stort allvar så fungerar den som motvikt. Hur som helst rekommenderar jag skivan för hårdrocksnostalgiker som tycker om musik med en stor portion humor.

Magnus Bergström

Fotnot: Recensionen avser endast musik-cd:n och inte den medföljande dvd:n (vilken troligtvis höjer betyget).

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

28

05 2009

Your Comment