Vackert och värdigt

Allen Toussaint "Bright Mississippi" (Nonesuch/Warner)
Allen Toussaint ”The Bright Mississippi” (Nonesuch/Warner)

betyg51

Några heta septemberdagar 1997 var jag i New Orleans med min pappa. Vi spisade livejazz på anrika Preservation Hall och sydstatskäk på krogarna i French Quarter. Även om den inte hela tiden var i synfältet kändes alltid närvaron av the Mighty Mississippi. New Orleans är väl sig inte riktigt likt efter Katrina, men jag skulle gärna åka dit igen. Allen Toussaint, drygt 70 bast, producent, musiker, kompositör och levande legend inom rythm´n´blues-scenen i New Orleans, tar mig tillbaka.

22 april släpps albumet The Bright Mississippi som är en ren hyllning till jazzens New Orleans och inspelat helt och hållet live under en fyra dagars sejour i studio. Tillsammans med inom jazzen namnkunniga musiker som Nicholas Payton (trumpet), Don Byron (klarinett) och Joshua Redman (saxofon) tolkar Toussaint (piano) jazzstandards sen tidigare odödliggjorda av Armstrong, Bechet med flera storheter och gör det så in i vassen vackert, fräscht och värdigt. Jag vet att det är en klyscha, men skall du köpa en enda jazzskiva i ditt liv så….

Mats Johansson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

21

04 2009

Your Comment