En kul rockfest för öronen

walk the earth

Europe ”Walk the earth” (Silver Lining Music/Warner)

Abbey Road-studion i London. Jag behöver knappast påpeka vilka klassiska album som spelats in där. Nu är det ingen klassiker Europe fått till med Walk the earth, som spelats in där, men den slår med lätthet allt de gjort efter nystarten 2004.

Influenserna från 70-talsidoler som Deep Purple och Rainbow är påtagliga men det låter ändå Europe om hela paketet, som gynnas av det klädsamma ljudlandskapet i regi av välmeriterade Dave Cobb.

Gitarristen John Norum gnistrar som aldrig förr, vilket vi får prov på redan i inledande titelllåten, med bland annat ett mikrolånat riff från Kashmir (Led Zeppelin) och är en stark kandidat till platsen som skivans bästa låt.

Joey Tempest har en unik röst och det hörs nästan på inandningen att det är Europe som är i farten. Numera gör sig hans röstkonster allra bäst i lugnare låtar som drömlika Pictures och småepiska Turn to dust.

Just dessa låtar visar också upp en Mic Michaeli (keyboards) i storform. Han tar rejält med plats – liksom i Election day och Wolves – och bjuder på finfina Jon Lord-vibbar.

Det kommer en dipp i början av andra skivhalvleken då en känsla av vattentrampande smyger sig på. GTO doftar förvisso angenämt av tidiga Whitesnake men den rätta refränghooken saknas. Joey gör i alla fall sitt för att lyfta låten när han vågar sig på högre toner som rör sig mot Ian Gillan och Glenn Hughes trakter. Haze däremot har inte direkt något som talar till sin fördel; den är helt enkelt för baktung för sitt eget bästa.

Att två av tio låtar faller utanför ramen förtar dock inte det fina helhetsintrycket och den stora stunden låter vänta på sig till avslutande Turn to dust. En småepisk halvballad med keyboard- och sologitarrspel som berör så starkt att jag är beredd att påstå att det här är Europes bästa låtminuter sedan… Yesterday’s news! Höjdarlåten som förvånande nog inte fick vara med på Prisoners in paradise (1991) utan förpassades till rollen som outgivet bonusspår på en senare samlingsskiva.

Walk the earth är en kul fest för öronen och det är bara att njuta av godsakerna som veteranerna har kokat ihop. Det svänger!

Magnus Bergström

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

26

10 2017

Your Comment