Musik på riktigt

lemarc tråden

Peter LeMarc ”Den tunna tråden” (RCA/Sony)

Jag hade en gång i tiden en flickvän som var väldigt inne på Peter LeMarc, vilket – av flera anledningar – skapade något slags motstånd inom mig när det gällde honom. Men på senare år, när jag hört någon av hans låtar då och då på radion, har jag mer och mer börjat uppskatta hans grejor. Många av hans större låtar börjar ju kännas som evergreens med nästan amerikansk tyngd och dignitet. (Så är det minsann inte med alla svenska artister.)

Peter LeMarc är helt enkelt en väldigt fin låtskrivare. Men också en själfull sångare, med rötterna rotade i inte minst soul. Frågan är om han inte är den bäste vi har i landet överhuvudtaget när det kommer till svensk blue eyed soul? Jag tycker det i alla fall. Han har för mig på vissa sätt börjat bli lite som en slags hemmasnickrad nordisk Van Morrison. Något jag menar som en rejäl komplimang.

Nya skivan Den tunna tråden är fantastiskt bra. Kanske som helhet den bästa LeMarc har gjort. Egna tunga erfarenheter i det privata livet har format skivan och låtmaterialet, förmodligen också skapat ett konstnärligt behov att producera ytterligare ett album fastän det kanske inte var tänkt att bli ett till. Men det var i alla fall rätt tänkt att göra en platta till. För mig har den här skivan blivit en vän på en gång. Den fångar något i tidsandan. Den fångar också något privat och samtidigt allmängiltigt. Den fångar även en sinnesstämning som väldigt mycket harmonierar med säsongen just nu. Den tunna tråden är musik på riktigt och en motpol till mycket annat som fladdrar förbi i våra bubblor. Och detta känns när man lyssnar.

Lyssna på: ”Osynligt bläck”, ”Den tunna tråden”.

Henric Ahlgren

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

05

12 2016

Your Comment