Still going strong

crimson toronto

King Crimson ”Live in Toronto 2015” (DGM/Border)

Engelsk grupp bildad i London 1969 av Robert Fripp, Michel Giles, Greg Lake och Ian Mc Donald. Deras debutalbum In the court of the Crimson King fick översvallande recensioner och räknas som en av rockens klassiker. Samma år på hösten hade jag förmånen ha uppleva detta band live på Marquee i London. Efter gigget stapplade vi ut i Londonnatten fullkomligt överkörda av ett band som lirade friformrock där vackra harmonier konstraterade mot det dissonanta och exprimentella.

Detta gäller även King Crimson av idag. Efter ett större antal omstruktureringar av gruppen, är den nu tillbaks som en septett med bland annat tre trummisar, saxofonisten Mel Collins, Tony Levin på bas/stick och i förarsätet Robert Fripp. Hans gitarrspel är högst eget och alltid lika kul att ta del av. Hans insatser på många av David Bowies Berlinalbum är klassiker.

På detta livealbum räddar naturligtvis KC upp en lång rad klassiker från många album, alltid lika skickliga och välrepeterade in i minsta sextondel. Man får följa med på en hissnade berg- o dalbaneresa genom King Crimson land från musikaliska viskningar till antonalaexplosioner. Allt är precis som det ska vara.

Ska man lyssna igenom över två timmar med King Crimson på en liveplatta kräver det att man delar upp det hela eller går in i KC nirvana. Det absolut bästa är att uppleva det hela på plats och jag lyckönskar alla som har en biljett när bandet snart spelar i Stockholm.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

25

04 2016

Comments are closed.