Vemodet är roligare än rocken

black sheep boy

Okkervil River ”Black Sheep Boy”

Det amerikanska indiebandet satsar stort inför sitt eget tioårsjubileum. I en trepack vinyl eller cd hittar vi trettio låtar med bandet från 2005 fram till idag. I denna trilogi ingår Black Sheep Boy, uppföljaren Black Sheep Boy appendix, plus nyinspelade tredje skivan med gamla blues- och folklåtar.

Black Sheep Boy som inleder denna jubileumssamling är bara en av Tim Hardins sköra mästerverk från slutet av sextiotalet. Tim Hardin som tyvärr gick vilse i drogdimmorna och spårade ur som låtskrivare. Okkervil River borde nog ha satsat på en platta med hans melodibakelser, för deras version av Blacksheep Boy hör till höjdpunkterna här. Sen är det väldigt tunnsått mellan något att yvas över. Främst för att bandets egna låtar inte håller måttet i längden, samt att sångaren har en ganska trist röst som sällan lyfter.

När bandet ska rocka till det faller det för det mesta platt som den berömda pannkakan. När man håller sig i det melankoliska melodilandet funkar det bättre. Några sköra och luftiga blåsarrangemang lyfter vemodet i till exempel Glow och A Stone till godkänd nivå. Men inte mer.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

02

12 2015

Comments are closed.