Kan gå långt

kraja

Kraja ”Hur långt som helst” (Westpark/Border)

Kan det bli mer svenskt, ljuvt och vackert än när de kvinnliga rösterna i gruppen Kraja sammanstrålar och flätas runt varandra i a cappellasång. Deras röster måste vara en ren skär produkt av den svenska musikskolan och en sångpedagogs dröm.
Gruppens fyra röster har haft tid på sig att smälta ihop på detta sköra men samtidigt kraftfulla sätt. Debuten Vackert Väder kom redan 2005, tvåan Under Himmelens Fäste 2008 och Brusande Hav 2010. I början var det enbart svenska folkvisor, vilka följdes upp av egna kompositioner. På det här albumet har man hämtat en del av materialet utanför svenska gränser.
Även om jag fascineras över Kranjas a cappella-bedrifter så anser jag att de skulle ta ett steg till och gifta ihop sin musik med den svenska jazzen, i den anda som Jan Johansson lade grunden till. Ta in pianister som Anders Widmark eller Peter Nordahl, eller varför inte ett samarbete med de främsta nytänkarna på den svenska så aktiva folkmusikmarknaden, Skenet från Bollnäs.
Valde Kraja någon av dessa vägar att gå i en nära framtid, skulle vi ha ännu en stor musikexport.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

13

05 2015

Your Comment