Organiskt 70-talsdoftande sväng

europe war

Europe ”War of Kings” (UDR/Warner)

    Release: 11 mars

Tempest, Norum, Levén, Michaeli och Haugland har lämnat 80-talshårdrocken i baksätet och i förarsätet återfinns numera en mer organiskt 70-talsdoftande repertoar. Ja man kan kanske säga att med War of Kings har veteranerna gjort den skiva de själva allra helst skulle vilja lyssna på. Sådant ska givetvis applåderas.
En del äldre låtar i Europe-katalogen, och i mina öron främst ”kultlåten” Yesterday’s News, har ogenerat skvallrat om att det är band som Deep Purple, Rainbow och Led Zeppelin som är husgudarna.
Hela bandet presterar på topp men det är Tempest, Michaeli och i synnerhet Norum som känns allra hetast. I synnerhet den sistnämnda bänder på gitarrsträngarna som om hans liv hängde på det – lyssna bara på det instrumentala mästerverket Vasastan.
Till sin hjälp har de haft den välrenommerade producenten Dave Cobb (Rival Sons) och han har i vanlig ordning haft järnkoll på hur mixerbordets alla reglage och rattar ska hanteras.
Det är inte något som är originellt eller nytt med War of Kings, men det går inte att säga annat än att det är välgjort och att det svänger. Lägg till att det är bandets bästa skiva sedan comebacken och sedan avgör du själv om nytillskottet i deras omfattande diskografi ska få bo i din skivhylla eller inte.

Magnus Bergström

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

09

03 2015

Your Comment