Förvaltar sitt folkmusikarv med den äran

fairport

Fairport Convention ”Myths & Heroes” (Matty Groove/Border)

I skivhyllans avdelning för gamla men fortfarande spelbara skivbekanta på bokstaven F återfinns Fairport Convention. Nu och då plockas ofta klassikerna Leige & Lief och Unhalfbricking fram.
Senare album har inte spelats så ofta måste jag medge. Men varje nytt album är välkommet av detta veteranfolkrockband som bildades 1967 i England.
Dave Pegg har varit med sen starten,Simon Nichol strax efter.
På deras nya album Myths and Heros har i stort sett allt material skrivits av bandets andra medlemmar, Ric Sanders och Chris Laslie. På trumpallen sitter numera en av mina engelska trumfavoriter Gary Conway.

Att återigen ta del av ett nytt album med Fairport är som att hälsa på en god vän från förr och som man gärna tillbringar en trevlig stund med. Därifrån går man med gott humör och ett leende på läpparna.

Soundet är nu som då omisskännligt och bandet förvaltar sitt anglosaxiska folkmusikarv med den äran. Men det finns också nyheter speciellt i de instrumentella låtarna där det smyger sig in Balkanmusikinfluenser.
The Galliant är en härlig musikalisk berg- och dalbana där både tempo och taktbyten fungerar väl.

Stämmorna sitter skönt i The way in the water och Ric Sanders har ett vemod i fiolspelet som hämtat från dimmiga engelska hedar.
Det enda som faller något ur ramen är titelspåret som har en något för poppig struktur.

Så även om Myth and Heroes är bandets femtioelfte album, så är det alltid kul och trevligt att återse Fairport Convention i full musikalisk blomning. Å snart är det vår !

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

02

03 2015

Your Comment