Anders knyter ihop säcken

anders norman fragile 300

Anders Norman ”Fragile’ (Tindra Records/andersnorman.com)

När förra albumet ”Just Another Mile” släpptes så fastnade jag direkt för Anders Normans personliga uttryck. Kunde inte komma på när jag senast hörde en svensk motsvarighet i genren som väl är ganska utdöd. Med sig i studion hade Norman danska supermusiker, det fanns vibbar av akustisk countryrock och det blev en jämförelse med Joey Tempest Van Morrison-utflykter.

Nu två år senare släpps samlings-CD:n ”Fragile” som beställs direkt från egna hemsidanHär hittar vi nyskrivna (typ Bryan Adams-)rockaren End of the night i fint sällskap med mer tillbakalutade hitsenIt’s time’ (med Tony Carey), ’Just another mile’, ’Love is’ och ’More than friends’.

Normans ljusa hesa stämma har en stor dos originalitet och musiken doftar västkust från tidigt 90-tal med ett kryddmått americana. Gessle goes Stefan Andersson; det drar lite åt Knopflers breddgrader (läs: soft melankolisk balladpoprock med västkustkänsla).

Ett tips, oavsett musikgenre, eller årtionde man normalt rör sig i, är att lyssna på nämnda låtar och bilda sig en egen uppfattning. Videoklippet från releasefesten för Just Another Mile” säger garanterat mer än om jag ska försöka beskriva hela ’Anders grej’ i ord. Att man kan få det att låta så här ’på gatan’ (se klippet) är bara att applådera.

Anders Norman släpper nästa vecka en låt med Brinkenstjärna. Samtidigt är man i NOX Studio i Stockholm och spelar in ett album helt på svenska. Via mejl berättar Anders: ”- Det började med att Brinken ringde och bad mig skriva en låt om Persbrandt. Sex timmar senare skickade jag en färdig demo. Denna ledde till ett skivkontrakt och albumet släpps i 2 delar. Den första EP’n med 4 låtar släpps innan årets slut via Universal. Samarbetet med Brinkenstjärna har lett till 130 gigs och en chans att verkligen få utvecklas. På svenska har jag hittat min egen identitet…min egen röst.”

Peter Dahlén

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

29

10 2014

Your Comment