Imponerande i alla sina beståndsdelar

Mayall

John Mayall ”A Special Life” (152/Border)

Det är sällan nu för tiden att man går ner i spagat över en bluesplatta. Att blusen i första hand är livemusik gäller fortfarande. Att sen John Mayall, av alla dessa bluesutövare, skulle leverera ett album efter alla dessa år i branchen som sticker ut och överraskar är smått sensationellt.
Utan att ha hjärnkoll på bluessvängen nu för tiden så anser jag nog att återväxten är klen. Du som är bluespuritan får gärna ge mig ett bra bluestips.

A Special Life känns i alla fulla fall både varierad och välgjord inom bluesmusikens vida ram. Den runt åttioårige huvudpersonen John Mayall sjunger, lirar munspel, gitarr och kanske piano med en fräschör som är imponerande i alla sina beståndsdelar.
A Special Life rymmer både nykomponerad musik, bland annat av bandets medlemmar och av bluesgubbar som Albert King och Jimmy Rodgers.
Givetvis omges John av ett utmärkt band. Han brukar ha ett gott öra till gitarrister av rang. Eric Clapton, Mick Taylor och Walther Trout är bara några i raden. Här på A Special Life övertygar hans nuvarande gitarrist Rocky Athas med ett klassiskt bluesgitarrlir.

Skönt är också att både piano, orgel och dragspel får ge denna musikform sin speciella prägel med egna blå toner.
Sist men inte minst så finns det ett grundsväng på A Special Life som gillas till fullo. Kanske beror det på att John Mayalls musik denna gång är mer löst bluesorienterad än bluesstatisk.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

30

05 2014

Your Comment