Nattens soundtrack

sällskapet-nowdyport

Sällskapet ”Nowy Port” (Razzia/Sony)

Sällskapet, som inte borde behöva presenteras, består för dem som inte vet av Joakim Thåström, Pelle Ossler och Mattias Hellberg. Nu borde alla ha hajat till och insett att när dessa tre män gör musik tillsammans borde det bli både bra och intressant, och mycket riktigt så är fallet. Du som förväntar dig rock eller punkdängor ala Thåström för se dig om någon annanstans för det här är som om Thåström skulle göra ett Pelle Ossler album helt utan, eller med extremt lite, lyrik. På bandets andra album, och första på nästan sex år, ”Nowy Port” bjuds lyssnaren precis som på debuten på minimalistiska mörka ljud (i vissa fall missljud) som tillsammans skapar en härligt monoton mörk ljudbild. Det är som om Sällskapet lånar från både rock-, goth-, industri-, elektroniskdans-, klassisk musik och slår det samman till något helt eget.

Att nämna låtar som står ut är fullkomligt omöjligt här tycker jag. Visst finns det olika låtar men de agerar som en helhet och ett enda långt musikstycke på 48 minuter. Sällskapets musik får mig att tänka på järnvägsspår och europavägar genom ett regnigt, blåsigt och iskallt senhöstligt Europa i skymningen där städer med lättförfallna bostads- och industriområden passerar revy framför ögonen. Nowy Port är ett härligt soundtrack för natten och helst för en nattlig resa.

Med debuten följde det med en DVD skiva med sköna DIY videos där små korta svartvita videosnuttar visades om och om igen till tonerna av låtarna, det hade jag gärna sett även med den här skivan – men tyvärr finns det ingen sådan DVD.

Lars Svantesson

P.S. Pelle Ossler är just nu albumaktuell med ett fint album ”Stas”, den är väl värd att kolla upp. D.S.

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

30

05 2013

Your Comment