Dubbel betraktelse från bluesens förlovade land

omar+ian

Omar & the Howlers ”Too Much Is Not Enough” (Big Guitar/Border

Ian Siegal ”Candy Store Kid” (Nugene/Sound Pollution

Dessa båda vita bluesherrar, Omar Dykes från Austin, Texas och den engelske Ian Siegal fortsätter att vandra vidare på upptrampade bluesstigar. Var och en på sitt sätt. Omar med femtio år i musiksvängen hör till den mer traditionella  falangen. På detta album hyllar han återigen blueslegenden Jimmy Reed. Omars trygga rockinfluerade blues tolkar en lång rad bluesklassiker som Honest I Do, I´m Gonna Move  Outskirts Of Town och A’int Got You.

Det som lyfter detta album är gästande Gary Primichs munspel som firar triumfer med sina själfulla mörkblå toner.
En annan Gary med efternamnet Clark Jr glimtar till ibland med sitt slidegitarrspel. Omar sjunger kraftfullt och övertygande.

Engelsmannen Ian Siegal  har spelat in sitt album i det  mörkaste hörnet av Memphis med lokala musiker. Han har visserligen bluesen i botten men mixar den med både funk, gospel och soul på ett behagligt avslappnat sätt. Soulinfluenserna märks bäst när den kvinnliga kören backar upp.

So Much Trouble färgas subtilt  med enstaka  läckra gitarrinlägg. Green Power, Kingfish och Rodeo är andra spår som gör denna platta skön och varierad.

Men sen är ju den bittra sanningen att blues i alla dess former ska upplevas live. Det är då denna  musikform tränger sig på och kan påverka ändå in i hjärtroten. På platta gör varken Omar eller Ian detta fast de försöker så gott de kan.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

05

02 2013

Your Comment