Soundtracket till årets alla dagar

elvis pure

Elvis Presley ”Our Memories of Elvis – The Pure Elvis Sound, Vol 1,2,3” (Follow That Dream/RCA)

Det är inte bara örongodis för den inbitne Elvis-lyssnaren. Det kan även vara en inkörsport för den oinvigde. Kanske inte den skivan man börjar med om man inte har lyssnat på Elvis tidigare. Nu har äntligen den tidigare svårt tillgängliga skivan kommit, och det med besked. Man har bakat ihop den första och andra, samt letat upp fler låtar med samma tema. Det handlar om Elvis utan körer, pålägg och överproducerade, svulstiga arrangemang. Det var såklart ett PR-trick efter hans död. Det att man valde att ge ut mer avskalade versioner på LP för att tjäna lite mer pengar.

Det var producenten Joan Deary, Vernon Presley och Överste Tom Parker som ville hylla och påvisa ”en renare Elvis” och slå dank på alla rykten om Elvis leverne de sista åren. De två första volymerna  innehöll låtar från Elvis senare 70-talsreportrar. Så gör även den tredje, som tidigare varit outgiven, plus att man har kryddat med 6 stycken alternativtagningar.

Låtskatten kommer från albumen som kanske inte tillhör de mest säljande, de bortglömda, nästan lite underskattade – som innehåller ett stort kulturarv plus att de påvisar att hans röst är den största.  Några av de album som man har hämtat materialet ifrån är ”Raised on Rock/For Ol’ Times Sake” (1973) som egentligen inte innehöll några enstaka hits för honom men är ändock ett smått fantastiskt album. ”Today” och ”Promised Land” (båda från 1975), albumet ”Elvis” (1973), ”From Elvis Presley Boulevard, Memphis, Tennessee” (1976) ”Moody Blue” (1977).

Om jag bara får lyssna på en skiva resten av mitt liv, väljer jag Our Memories of Elvis – The Pure Elvis Sound Volym 1,2,3 alla dar i veckan.

Mattias Ransfeldt

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

23

12 2012

Your Comment