Genuin hemslöjd

hellsingland underground 2012

Hellsingland Underground ”Evil will prevail” (Rootsy/Warner)

Ett G-klavsformat norrsken strålar med beundran över det frustande, sexhövdade oxspannet som plöjer upp musikfårorna i de norrländska myrmarkerna. Hemmansägare Charlie Granberg (bördig och verksam i Ljusdal) och hans fem musikanter är än en gång ute och driver plogen hårt och skoningslöst i sökandet efter de gömda ådrorna. Sällan har en sådan frenesi skådats.

Med stora ögon och i poetisk medkänsla ses de intressanta rytmiska figurationerna an med både djup och levande insikt. I avseende på en skarpast möjlig relief vill säga. Det förstår ju var och en som drömmer sig bort i den modulerade tidskapseln som lämnas för eftervärlden.

Den jordnära retrorocken med de påträngande texterna är inte enbart ondskan personifierad. Om man i allsköns ro sitter försjunken på en trebent mjölkpall med ett halmstrå i mungipan kan t.o.m. ’The Lost River Band’ och ’Midsummer’s Wreath Meltdown’ rent av kännas upplyftande. Båda i mångt och mycket en polär motsats till ’ They All Grew Old While I Grew Young’ vilket är en djuplodande apokalyps.

Granbergs röst lider emellanåt av ett syndrom där det monotona mässandet undertrycker de verkliga känslorna. Det förknippas och tolkas helt enkelt som ett utslag av det norrländska vemodet. Icke desto ty belyser fotogenlampan med sin flämtande låga i all sin enkelhet det enda sanna här i livet nämligen, den äkta spelglädjen.

Thomas Claesson

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

07

12 2012

Your Comment