Gammal är äldst

KISS ”Monster” (Universal)

När jag lyssnat på en skiva och vill höra den om och om igen så kan det bara bero på en sak: Att den är riktigt bra!
Det är inte så ofta som det fenomenet inträffar men Kiss nya ”Monster” är ett sådant verk.

Jag tyckte Sonic Boom, som kom för tre år sen var ok, men med denna så har bandet funnit en form som de inte haft sen tidigt 90-tal, starka låtar, bra ljud, de är samspelta, välspelad hårdrock som på 80-talet blandad med det gamla, lite skitiga soundet från 70-talet. Producerad av Paul stanley och co Greg Collins.

Örhängena är många, av de tolv låtarna så kan jag särskilt rekommendera öppningsspåret: Hell or Hallelujah, som är ett typiskt Paul Stanley-alster med ett fartfyllt riff och stark refräng ala ”I stole your love”.

”Freak” påminner lite om soundet på Pauls ”Live to win” -solo cd som kom för några år sen.

Briljerar gör också Gene med flera låtar som tex ”Back to the stoneage”: brutalt tung, sköna trummor mm, det är faktiskt det bästa som Gene gjort sen Unholy.

Tommy Thayer verkar kommit över sin identitetskris från förra skivan då det lät lite väl mycket Ace över gitarrspelet och framförallt solona, jag föredrar när han lirar med hjärtat hellre än att accentuera som orginalgitarristen.

Sångmässigt är Tommy lika spännande som en korv med bröd ungefär: Det funkar men det är inget man längtar efter, men på ”outta this world” så får jag en behaglig flashback till gamla Cheap Trick, och det är nåt av det bästa jag vet.
”All for the love of rock&roll”, skriven av Paul men som sjungs av Eric Singer, kunde lika gärna varit gjord runt 1975-76 och varit med på Rock and roll over, satan så bra, fylld med pentatoniska rock-fraseringar i gammal klassisk KISS-anda mm mm.

Återigen kom beviset att gammal är äldst och det råder ingen tvekan om att KISS fortfarande kan leverera och jag titulerar redan denna som en klassiker!

Och för att ge Kiss-samlaren lite huvudbry så har skivan bla getts ut i ett antal olika varianter: cd, cd med 3-d omslag, vinyl lp, vinylbild lp (2000 ex), booklet utgåva med cd från USA, cd 13-låtars variant(1 extra låt), tysk variant med ändrad logga(SS) med ölglas som bonus mm.

Johan Jansson

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

19

10 2012

Your Comment