Står sig bra i jämförelse med NWOBHM-föregångarna

RAM ”Death” (Metalblade/Border)

“Death” är göteborgarna Ram’s tredje skiva. Precis som på de två första, “Forced Entry” (2005) och “Lightbringer” (2009), är det rak och hård heavy metal som gäller. För mig som inte lyssnat så mycket på bandet innan så måste jag erkänna att jag överraskas av att det låter och är så pass bra och står sig bra i jämförelse med föregångarna. Det är många av banden som spelar traditionell heavy metal idag som inte lyckas skapa något eget över sin musik utan bara kör på som om dom vore coverband. Det tycker jag inte att Ram gör. Istället skapar bandet något nytt samtidigt som den starka känslan av NWOBHM finns där.

Efter ett lugnt och stämningsfullt intro drar skivan igång med “…Comes From the Mounth Beyond”, som är en fartfylld låt med stark sånginsats av sångaren Oscar Carlquist som jag förövrigt tycker sköter sig bra genom hela skivan. Skivans nästa låt “I am the End” är ingen höjdare men det räddar “Release Me” som får en att skråla med i den svängiga refrängen. Därefter följer den fartfyllda och melodiösa “Defiant” som är en av skivans höjdpunkter som följs upp av en lugn och stämningsfull “Frozen” som övergår till ett tungt parti som sedan avslutar låten. När “Under the Scythe” drar igång är det dubbeltramp som gäller och ännu en fartfylld dänga med vassa gitarrer dundrar ut ur högtalarna. Efter den ösiga dubbeltramplåten är det dags för ännu en lugn låt “Hypnos” och denna gången blir det lite segt och tråkigt men även detta räddas upp av en hård, rak och tuff heavy metaldänga, nämligen “Flame of the Tyrants”. Låten har det mesta som en heavy metallåt ska ha, vassa gitarrer, falsett, stark refräng och ett redigt ös rakt igenom.

“Death” är en helt klart godkänd heavy metalskiva med sina svagheter på vissa spår som gör att helhetsbetyget dras ner en aning. Men skivan är som sagt fortfarande bra och med en produktion som jag tycker är välgjord och passar perfekt till skivans för det mesta råa låtmaterial.

Erik Kristhammar

Fotnot: Det var ett tag sen ”Death” släpptes men vi ger den ändå en chans eftersom vi sprang på den först nu…

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

10

09 2012

Comments are closed.