Melissa Horns arvtagerska

Maja Heurling ”Tänk om kärlek inte övervinner allt” (Heurling Kultur/Sound Pollution)

I Maja Heurling har skivbolaget garanterat hittat exakt det de letat efter – en intressant tjej som kan ta vidare Melissa Horns lysande vemodighet. På något sätt är det en välbehövlig ny röst i den genren som Melissa Horn har regerat i de senaste åren, speciellt när Horn inte riktigt lyckades leverera med sitt senaste, den svåra tredje fullängdaren.

Maja Heurling har en minst lika underbar röst som Melissa och texterna berör på samma sätt som Melissa gör när hon är som bäst. Texterna är i Majas fall något mer underfundiga. Även musiken är också jämförbar men i Majas fall tenderar den till att bli lite mer utsvängd, lite mer folkmusikflirtande och något mer bredbent, vilket inte alls är till någon nackdel. Det är soft och tillbakalutat som ger rösten och lyriken precis det utrymme som behövs. För att citera Majas hemsida (vilken innehåller en bra beskrivning): ”Med klar röst och stark scennärvaro förmedlar hon sina texter. Sångerna handlar om relationer och separationer, normer och konventioner och längtan bort från desamma. Texterna är både poetiska och intelligenta. Majas sånger överraskar ofta med att sätta fingret på detaljer alla känner igen, men få lyckas fånga upp så precist.”

”Tänk om kärleken inte övervinner allt” är Majas andra fullängdare och uppföljaren till 2000 års ”Simlektioner”. Hur den nya låter i förhållande till den föregående kan jag inte uttala mig om. Men den nya skivan är underbar och lockar definitivt till mer. Jag hoppas att det kommer en uppföljare inom en inte allt för lång framtid. Låt oss inte vänta i 12 år den här gången!

Inte för att tjata med jämförelsen men gillar du Melissa Horn kommer du älska Maja Heurling. Inte för att det egentligen finns några dåliga låtar på skivan, men vill du höra något innan du inhandlar skivan så är bra låtar att börja med singelspåret ”Han” och ”Vänta Vår”. Men…ska jag vara ärlig kan du lyssna på vilken låt som helst och fatta att den här skivan är något som du bara måste lyssna närmare på.

”Tänk om kärleken inte övervinner allt” är en av de bästa (kanske rent av den bästa) svenska skivorna så här långt i år.

Lars Svantesson

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

20

05 2012

Comments are closed.