Amerikanska rötter

Long Ryders ”Native Sons (Deluxe ReIssue)” (Prima/Hemifrån)

Detta är en återutgivning av ett band som var alldeles för bra för sin tid mitt på åttiotalet. Long Ryders lirade då en rak och fartfylld variant på countryrock, eller cowpunk som någon påhittig musikredaktör döpte det till. I bandet fanns  två utmärkta sångare, låtskrivare och instrumentalister – Stephen Mc Carthy och Sid Griffin – plus en tight kompsektion. På denna re-release som innehåller albumet Native Sons plus en del annat material, visar Long Ryders upp sina musikaliska rötter med ekon från Byrds och Poco – båda grundstenar i vad som kallas americana idag.

När man lyssnar på Native Sons  med dagens öron är det frapperande hur bra de låter. Melodierna  sitter som ett smäck , sångstämmorna likaså. Banjos, steelgitarrer och vanliga guror virvlar runt  utan hastighetsgräns.  Sen tror jag att många americanaband i dag skulle vilja ha låtar som Ivory Tower, Still Get By, Run Dusty Run och Tell It To The Judge sin låtlista.

Long Ryders försvann i ökendammet och blev sedan Coal Porters som comebackade med ett finfint bluegrassalbum förra året. Men då var bara Sig Griffin kvar, som också är musikskribent och författare till en bunt musikbiografier.

Så stöter du på Long Ryders eller Coal Porters så ta en koll om du gillar amerikansk rootsmusik.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

14

04 2012

Comments are closed.