Förvaltar och förädlar inom den amerikanska rootsmusiken

Israel Nash Gripka ”Barn Doors and Concrete Floors” (CRS/Border)

Det är bara att kapitulera direkt på denna ljuvliga americana. Här finns alla klassiska beståndsdelar vi behöver och släktskapet med Steve Earle, Neil Young, Crazy Horse och Stones glimmar och glänser.

Israel Nash Gripka behöver inte skämmas för någon imitatör är han absolut inte. Han förvaltar och förädlar inom den amerikanska rootsmusiken genom att skriva sin egen musik  inom dessa givna ramar.
Inget nytt alltså, men det är väl inte det som är meningen.

Utmärkta exempel på detta är inledande melodiösa Fool’s Gold och lättfångade Four Winds. Lousiana är countryStonesdoftande alá Let It Bleed och Baltimore är fylld av täta stämmor och slirigt munspel.

Israel är från New York och har  tidigare två album bakom sig, New York 2009 och ett livealbum från  Europaturnén 2011 inspelat i Holland.

Barn Doors… är inspelad i en gammal lada utanför Catskills Mountains och man kan riktigt höra hur det har påverkat musiken och ljudet, föredömligt producerat av Steve Shelly från Sonic Youth.

Jag återkommer ofta till röster som påverkar och övertygar. Israel gör detta genom att hela tiden låta  djupt trovärdig. Han omger sig av utmärka medmusikanter som naturligtvis bidrar till att det hela blir så bra det blir. Så här på slutet skulle jag nog dryfta mig till att smyga in något som är nära en full femma i betyg.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

06

03 2012

Comments are closed.