The JCWho?

The James Cleaver Quintet ”That Was Then, This Is Now” (Hassle/Sound Pollution)

Vad får man om man mixar Bob Hund med en del Red Hot Chili Peppers och en ännu större dos punkrock av den hårdare skolan? Helt säkert lär aldrig resultatet vara, men chansen att du får ”The James Cleaver Quintet” är ganska överhängande. Ett annat sätt att beskriva bandets musik är som ett bra mycket snällare Dillinger Escape Plan. Vad som är helt säkert är att det här debutalbumet är ett intressant släpp som lockar till mer.

Att man vågar bryta upp skivan med ett spår som ”The JCWho?” som inleds som en lugn och finstämd jazzlåt tyder på stort mod och resultatet blir fullständigt fenomenalt. Den tunga frenetiska överkörningen som kommer efter dryga minuten blir fullkomligt total. Effekten blir nästan den samma när ”II (Reprise)”, ett klassiskt stycke, följs upp av ”Snakes”. Många band i den här genren tycker jag misslyckas med att blanda lugna partier med tunga, snabba och brutala delar – men ”JCQ” tycker jag klarar det på ett riktigt bra sätt. De lyckas hålla det intressant och livfullt. Kanske beror det på att man får känslan av att bandet ger fullständigt fan i hur de borde göra och hur det ska låta för att vara ”äkta” i genren.

Jag kan reagera mot är att skivan känns något för lång, och allt inte håller samma höga nivå som ändå stora delar håller.

Lars Svantesson

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

04

02 2012

Comments are closed.