Mer musik åt folket, mer folk åt musiken

Vilde ”Trollstigen” (W Rec/Naxos)

Vildes motto får en direkt att dra på smilgroparna och efter att ha lyssnat igenom deras debutalbum Trollstigen så inser man att mottot enkelt sammanfattar vad det hela handlar om; smittande spelglädje och folkmusik med en rad sköna influenser från andra musikstilar. Vilde är en folkmusiktrio från Uppsala som har den till synes lite udda sättningen akustisk gitarr, klarinett och nyckelharpa. Men det är just denna sättning som bidrar till det sound som gör Trollstigen till en lysande skiva. De lyckas fånga lyssnaren och gör folkmusiken lätt att ta till sig även för den ovane folkmusiklyssnaren, samtidigt som de utmanar lyssnaren genom att tänja på gränserna för hur folkmusik ”brukar” låta.

Bandnamnet är mer än passande till denna energiskt glädjespridande trio som består av Nisse Blomster (gitarr), Erik Larsson (klarinett) och Rikard Engblom (nyckelharpa). Deras olika bakgrunder bidrar mycket till deras sound. Förenklat kan man säga att Blomster står för rock- och blueselementen, Larsson för jazzen och Engblom för folkmusiken, delvis pga den charm som bara en egenhändigt byggd nyckelharpa kan frambringa.

Stormyren, Baconschottis, Trollstigen och Moll-Ala är bara några av de självklara höjdpunkter som detta mångfacetterade album har att bjuda på, ett album där covers och traditionella låtar blandas med de egna kompositionerna Baconshottis, Trollstigen, Dynamit’n och Vals i vinternatten. På låten Skojarvalsen gästar även dragspelaren Bengan Janson.

Vildes främsta styrka är att de är en förbluffande bra liveakt, helt enkelt pga av att de inser kraften i att kunna spela dynamiskt samt att de är mycket skickliga instrumentalister med en otrolig känsla för samspel. Efter en Vildespelning är det just energin och spelglädjen som smittar av sig. Så håll ögonen på detta band och missa inte nästa gång de spelar nära dig.

Trollstigen är ett mycket starkt debutalbum från Vilde som ger en aning om hur deras utomordentliga liveframträdanden kan låta.

Rickard Engström

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

19

02 2012

Comments are closed.