Skapar stämningar för stressade själar

Kate Bush ”50 Words For Snow” (Fish People/EMI)

Kate Bush överraskar mig ordentligt på detta pianodominerade album. Rösten är mognare och har en mörkare lyster, tempot är lugnt och arrangemangen är stramare än vad jag upplevt att det varit tidigare, och nu med pianot i fokus. På albumets sju spår framträder musik som skapar stämningar och passar bra för många av dagens stressade själar. Albumets första spår Snowflake är ett utmärkt exempel på detta – då röst, piano och melodi virvlar runt som en snöflinga på väg någonstans. På Lake Tahoe har Kate lånat in två manliga klassiska sångare som skapar en spänning när deras skolade röster matchas mot Kates bluesigare ton. Misty är tretton minuter musikalisk meditation med ett ursnyggt stråkarrangemang i botten.

Min personliga favorit är i första hand jazzinfluerade Wild Man där trummisen Steve Gadd och Danny Thompson på kontrabas medverkar och höjer kvalitén ytterligare med sitt täta samspel. Snowed In At Wheeler Street är en skön duett med Elton John, och på det lekfullt rytmiska titelspåret 50 Worlds…  medverkar skådespelaren och författaren Stephen Fry.

50 Words For Snow avslutas som den börjar, med lugna värdiga Among Angels.

Kate Bush har nog aldrig riktigt platsat i min musikvärld. Nu gör hon det med dessa Femtio Ord Om Snö. Kanske dags att krypa till korset och kolla in nyutkomna samlingen Directors Cut från i höstas.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

19

01 2012

Comments are closed.