Långsamt gitarrplinkande och riktigt bra sång

Axel Rudi Pell ”The Ballads IV” (Steamhammer/Playground)

Den tyske gitarrlegenden Axel Rudi Pell är tillbaks och denna gången med ett nytt album bestående av endast  ballader. Vi bjuds på klassiska låtar, gamla hits och ett nykomponerat alster som alla är stöpta i samma härliga balladform. Totalt så bjuder Axel oss på 13 låtar i The Ballads IV, och med en speltid på över 75 minuter så tar det inte slut i första taget. Men det kräver istället att du är riktigt förtjust i långsamt gitarrplinkande för att skivan inte ska blir tråkig efter redan en lyssning.

Jag tycker alltid om att höra covers när de görs på nya sätt, och versionerna av ”Halleluja” och ”Holy Diver” är riktigt maffiga. Den enda helt nyskrivna låten är ”Where The Wild Waters Flow” som får inleda skivan. ”Halleluja” och ”Holy Diver” följer direkt efter. Dessa tre låtar är nämligen de enda låtarna som vi inte hört tidigare på ett Rudi Pell album. Vi har även covers på ”Love Gun” och ”In The Air Tonight” som funnits med tidigare samt flertalet av Rudi Pells egna låtar som vi hört förut, några guldkorn är ”Noblesse Obligate”, ”Northern Lights” samt ”Like a Child Again”. Jag kan förstå om man känner sig besviken på antalet nya låtar som Axel faktiskt valt att ge oss, samtidigt är jag själv förhållandesvis obekant med Axel’s tidigare skivor. Vilket gör att för mig så spelar det ingen roll om majoriteten har varit med på tidigare album. Jag vill även nämna Johnny Gioeli som står för sången i Ballads IV, Johnny har en röst gör gör sig utmärkt i ballader och hans sång i Holy Diver är nog det närmaste jag hört någon komma Dio någonsin röstmässigt, vilket alla bör förstå är ett gott betyg för Gioeli.

Över lag är The Ballads IV en bra skiva även om den kanske skulle mått bättre av lite större variation, man kunde åtminstonde varierat sig i olika typer av ballader. Men man får ändå en samling med några av Axel Rudi Pells allra bästa låtar samt två riktigt, riktigt bra covers.

Tobias Blixt

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

03

12 2011

Your Comment