Talade avsnitt varvas med musik och ljudcollage

Richmond Fontaine ”The High Country” (Décor/Border)

Gruppens tidigare album Post To Wire har under de senaste åren varit en av ögonstenarna inom americanafacket. Wilco, Son Volt och Jayhawks hör också dit. Nya albumet med Richmond är en helt annan historia. Men samtidigt är det inte förvånande att gruppens ledare och huvudkompositör Willy Vlautin denna gång tagit steget fullt ut och presenterar vad som skulle kunna liknas vid musikradioteater på skiva.

Talade avsnitt varvas med musik och ljudcollage som berättar om mekanikern Claude Murray och hans dagdrömmar och funderingar som allt för ofta kretsar runt den yngre  tjejen som arbetar i hans närhet.

Richmond Fontaines musik känner vi igen. Country, folkrock och lite garagerock i en lagom blandning.

Wally är en ganska träig ickesångare, såna som jag i bland gillar skarpt. På detta album får han som tur är hjälp med vissa sånginsatser av inlånade Deborha Kelly.

Däremot så blir Willys melodikänsla blekare och blekare för varje nytt album. Texterna däremot växer till små sorgkantade noveller om ett luggslitet färglöst Amerika. Willy Vlautin har under de sista åren skrivit en del böcker och ett kommande filmmanus. Men jag vill ha tillbaks musikgruppen Richmond  Fontaine, även om jag framåt jul  förmodligen kommer att älska detta album.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

01

11 2011

Your Comment