Ömsom vin, ömsom vatten

 

Kee Marcello ”Redux: Europe” (GPM/Sound Pollution)
 

Den före detta Europe- och Easy Action-gitarristen Kee Marcello är i dagarna aktuell med både en självbiografi (Rockstjärnan Gud glömde) och skivan Redux: Europe. Bra jobbat!

Som namnet avslöjar består Redux: Europe av utvalda låtar från Europe-åren. Men Easy Action är också representerade liksom tidigare outgivet material.

Jag tänker inte gå in på detalj och låt-för-låt-analysera vad som skiljer Kee- respektive Europe-versionerna. I grunden är arrangemangen i huvudsak likadana men detaljer har lagts till/tagits bort för att få till Kee’s vision av hur just dessa låtar egentligen ska låta.

Till exempel kan den gamla hitlåten Superstitious ”dissekeras” på följande sätt: annorlunda intro och en betydligt ”softare” vers, gitarrljudet mer påtagligt och keyboarden inte alls lika framträdande som i originalversionen.

När det handlar om sången saknas Joey Tempest i några av Europe-låtarna men inte i alla. Ibland vinner helt enkelt låtar på att sjungas med känsla framför perfektion.

Nackdelen med skivan är att det (trots att det är väl utfört) på något sätt känns lite konstigt att Kee gör covers på Europe-låtarna nu, så långt efter tiden i bandet. Och det jag absolut inte har förståelse för är att sega och sönderspelade balladen Carrie är med bland de utvalda låtarna.

Att säga vad som är bäst med skivan är enkelt: att för första gången på skiva höra Kee’s välkända gitarrsololåtar Hammers Heart och Bumble Kee. Han kan ta mig tusan lira så att gitarren glöder!

Magnus Bergström
 
Fotnot: Det är verkligen inte svårt att förstå att Poison stämdes för låtstöld, då refrängen i deras hitlåt I Want Action är tagen rakt av från Easy Action-låten We Go Rocking. Inte snyggt gjort av det på den tiden hårdsminkade LA-gänget.

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

11

11 2011

Your Comment