Med ett sound som känns igen och samtidigt överraskar

 

Red Hot Chili Peppers ”I’m with you” (Warner)

Red Hot Chili Peppers är tillbaka med sitt nya album I’m With You. John Frusciante har lämnat bandet och numera är det Josh Klinghoffer som sköter gitarrspelet. Skivan öppnar starkt med Monarchy of Roses och de första sekunderna bjuder på ett nytt skitigare sound med lite skränigare mixad sång och man tänker för en stund, ”Yeah, nytt sound!”. Men efter en stund kommer den traditionella välproducerade ljudbilden som de haft ända sedan albumet Californication. Det känns nästan lite tråkigt och för förutsägbart, men allteftersom skivan snurrar på så hittar man ändå några riktigt bra låtar. Då tänker jag framförallt på Ethiopia med sitt sjuktaktsgroove, Did I Let You Know med sitt sköna driv och trumpetsolo och klockrena Dance, Dance, Dance som liksom sätter sig på hjärnan och ger ett bra avslut på albumet. Vid närmare lyssning så innehåller I’m With You en hel del sköna partier med nytänk. Det är dansant, mycket percussion, en del piano och stämsång samt låtar av lite mer melankolisk karaktär.

Självklart kommer de aldrig kunna göra ett album så perfekt som deras storverk från 1991, Blood Sugar Sex Magik. Men å andra sidan så ska man inte jämföra alla nya albumsläpp från ett gammalt och erfaret band som RHCP med det album som ses som deras mästerverk. Man får istället vara glad att de kan fortsätta göra musik och samtidigt hitta lite nya vägar som de lyckats göra på I’m With You.

Passa även på att se dem live. De spelar i Globen 11e och 12e oktober. Och bara det att de har bjudit in Femi Kuti (en av legenden Fela Kutis söner) & The Positive Force att spela förband säger lite om var Red Hot kan ha hittat mycket av influenserna till detta dansanta album och framförallt vilken perfekt konsertkväll det kommer bli med både Femi Kuti och Red Hot Chili Peppers under samma kväll!

Bästa spår: Ethiopia och Dance, Dance, Dance

Rickard Engström

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

07

10 2011

Your Comment