Jag får en känsla av att jag hört det förut

Iced Earth ”Dystopia” (Century Media/EMI)

Iced Earth har ofta bytt sångare, men Matt Barlow har varit den som mest förknippats med bandet. Jag gillar dock mest Framing Armagedon, då Tim ”Ripper” Owens sjöng, mest. Nu har man fått ännu en ny sångare då Barlow hoppat av under sommaren. Det är Into Eternitys sångare, Stu Block, som tagit platsen. Och han låter förvånansvärt lik Barlow i sin röst, vilket jag inte trodde skulle vara fallet efter att ha kollat in Into Eternity litegrann.

Men i grund och botten känns det som att man kör på samma koncept som förut. Schaffer, som är bossen i bandet, har en viss stil och typ av riff som på Dystopia fortfarande används mycket flitigt. Man har helt enkelt hittat sin nisch och är nöjda med den, utveckling finns inte på schemat. Det känns också som att man i mångt och mycket har velat ersätta Barlow med en så lik röst som möjligt och lyckats. Vilket kanske kan vara lite synd då Stu inte riktigt får bidra med sitt men en bra sak för de som älskar Barlows röst.

I övrigt är skivan fylld med galopperande metalriff, invävt i maffiga refränger med körsång som varvas med stundtals riktigt härliga gitarrharmonier och stämmor. Det som är mitt största problem med skivan är att låtarna blir en aning lika i längden. Den ljusa falsettrösten som Stu stundtals lägger in är heller inget som tilltalar mig i alla låtar.

Betyget till Dystopia blir 3/5 djävulshorn. Det är ett okej album från ett band som vet vad de håller på med och behärskar sin genre oerhört bra. Men det är också det som är problemet, jag får en känsla av att jag hört det förut och jag gillar band som själva vill utvecklas.

Martin Engström

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

22

10 2011

Your Comment