Nedtonad, välskräddad vuxenpop

Iain Matthews Southern Comfort ”Kind Of New” (PID/Border)

Musikhistoria: 1969 lämnade Iain Matthews den engelska folkrockens flaggskepp Fairport Convention för att starta eget i Matthews Southen Comfort. Fyrtio år senare är det tydligen dags att damma av gruppnamnet igen. Som vanligt i sådana här återföreningar är den enda originalmedlemmen just Iain Matthews. Under de gångna åren har Iain satsat på en hyfsat bra solokarriär i USA, och på senare tid i Holland med ett jazzprojekt.

Nya albumet Kind Of New är en nedtonad historia med välskräddad vuxenpop. Detta sagt i positiv bemärkelse, för Iain har fortfarande en bra uttrycksfull röst – även om den har mist en del av sin lyster och ligger något lägre i registret. I den nya kvartett som nu ska ut på vägarna i Europa delar Iain sånginsatserna med för mig okända sångerskan Terry Binion. Stämsången sitter fint i många av spåren på albumet, även om det känns lite passé att Iain har dammat av äldre hits som Road To Ronderlin, Blood Red Roses och Joni Mitchells Woodstock.

Utöver detta sticker endast inledande Letting The Mad Dogs Lie ut. Hade resten av det nya materialet varit på denna höga nivå så vore det en fröjd att återuppta bekantskapen med Iain Matthews.

Vill du istället kolla i honom i sina krafts dagar; leta upp albumet med den tillfälliga gruppen Plainsong eller något av de tidiga soloalbumen från sjuttiotalet.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

17

08 2011

Your Comment