Samarbeten i kubik med artister av alla de slag

Chris Barber ”Memories Of My Trip” (Proper/Playground)

Ärligt talat fanns det inte på kartan att jag någon gång skulle recensera  bandledaren och trombonisten Chris Barber. Denna gigant inom den engelska traditionella jazzmusiken som borde vara runt åttio vid det här laget.

Memories Of My Trip är en dubbel CD-samling som sträcker sig från början på sextiotalet till idag. Här samlas det på samarbeten i kubik med artister av alla de slag. Bluesgubbs som Brownie Mc Ghee, Sonny Terry och Paul Jones. Rockikoner av rang i långa rader som till exempel Eric Clapton, Rory Gallagher, Van Morrison och Mark Knopfler.

Trummy Young, Edmond Hall och Ian Wheeler  finns med här och är jazzmusiker från samma traditionella jazzmusik som Chris Barber här företräder. En musik som ibland kallas dixieland, New Orleans-jazz eller kanske värst av allt, gladjazz.

Här är musiken minst av allt glad, utan har sin djupa rötter i främst blues och gospel. Detta genomsyrar hela denna samling som bjuder på en hel del liveupptagningar från diverse jazzfestivaler, så ljudet är väl inte helt bra, men ändå helt ok.

Bland många tidiga jazzpärlor på denna samling finns i första hand två samarbeten med Ottilie Patterson som varit Chris Barbers vokalist i många sammanhang. I klassikerna S:t Louis Blues och Lonesome Road visar hon vilken suverän bluessångerska hon var. Van Morrisons och Mark Knopflers insatser här går heller inte av för hackor.

Så om du vill ta en annorlunda musiktripp i sommar vid sidan av den vanliga upptrampade musikstigar så varför inte göra det i Chris Barbers och alla hans genommusikaliska vänners sällskap.

Onödig kunskap: Chris Barber har haft en hit, eller i alla fall en låt som ofta förknippas med honom här i landet för en massa år sedan – Petit Fluer. Men nu var det så att det var hans dåvarande klarinettist Monty Sunshine som i stort sett blåste solo låten igenom.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

13

07 2011

Your Comment