Djävulsk cheeseburgare

 

Devin Towsend Project ”Deconstruction” (Inside Out/EMI)

 

Devin Towsend Project ”Ghost” (Inside Out/EMI)

 

Detta är ett dubbelsläpp av Devin Townsend där Deconstruction är mer metalinriktad och Ghost är ett lugnare album. I Deconstruction tas vi på en lång resa ner mot helvetet i stort Dantemanér. Där träffar protagonisten på djävulen själv som lovar att avslöja universums hemligheter om han smakar på hans cheeseburgare. Huvudkaraktären är dock vegetarian och kan inte äta cheeseburgaren vilket gör att hans resa är meningslös. En helt klart skruvad story som reflekteras lika skruvat i musiken. Dessa två album är avslutningen på en quadrilogy med Ki och Addicted, som enligt Devin själv handlar om hans väg tillbaka från droger och alkohol. Fyra olika känslor har legat till grund för de fyra olika albumen.

Musiken på Deconstruction är en mix av många olika stilar, vilket gör det mycket intressant att lyssna på. Det är också rikligt med gästartister som bidrar med sitt sound till varje låt de är med i. Det är en frisk blandning av låtar, alltifrån 4-minuters rakare varianter till 15-minutersepos där körer och symfoniorkester bidrar till en storslagen känsla. Underligt med denna skiva är också att det i alla låtar finns otroligt bra partier men att det inte alltid håller hela vägen ut. Det kan bli lite väl långsökta hopp bland knasigheterna. Kanske har Devin tänkt lite för mycket. Stand och Juular är bland de bättre låtarna.

Ghost är väldigt olik den första skivan. Här får vi lugna ner oss från den ofantliga resan vi tagits på i det första albumet, och dras istället iväg på en sorts rekreationsresa. För min smak blir det lite väl segt och alldeles för svävande låtar som aldrig riktigt tar fasta i några bra partier. Inledningslåten Fly är en av de bättre. Ghost har också överösts med flöjter vilket gör det ganska segt och tråkigt.

Överlag är både Deconstruction och Ghost något svårlyssnade album. Det första i sin komplexitet och det andra med sitt oerhörda lugn och stundvis sega tempo. Det är dock två album av ett musikaliskt geni som jag har stor respekt för; han måste bara tygla sina hästar och få ihop en bättre helhet. Deconstruction får 4/5 djävulshorn medan Ghost får 2/5 flöjter.

Martin Engström

Fotnot: De två albumen ovan är släppta som ett prisvärt 2CD-paket kallat Calm and the Storm.

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

11

07 2011

Your Comment