Intressant svensk melodiös hårdrock

Fretless Local Heroes (E.L.T Records)

Fretless ”Local Heroes” (E.L.T Records)

betyg 3.5  

Ibland dyker det upp något helt okänt band som ger öronen en positiv överraskning. Så var det för min del när det gäller det svenska melodiösa hårdrocksbandet Fretless, som drog igång hösten 2009 (existerade innan dess som soloprojekt i regi av sångaren/gitarristen Patte Carlsson).

Det ska sägas att till en början retade jag mig lite på sången, men det gick över när jag kom att tänka på likheter med Rock ‘n’ Rolf (Running Wild) och Joakim Lundholm (220 Volt). Med andra ord flödade plötsligt nostalgibägaren över för en gammal hårdrockare med smak för melodier och personlig sång.

Låtarna är uppbyggda på traditionellt sätt, men piffas oftast – inte alltid – till av små detaljer som till exempel en läcker gitarrslinga eller tempoväxling.

Av låtarna är Break Out klart bäst: ett vitaminpiller med en refräng som fastnar direkt. Den tidigare nämnda nostalgikänslan är som mest påtaglig i Freedom Fighter, som låter väldigt mycket Running Wild både i refrängen och överhuvudtaget sångmässigt.
Mindre bra är inledningslåten Here We Go som aldrig riktigt lyfter, men varför har jag svårt att sätta fingret på. Känns bara alldaglig liksom.

Skivsoundet är bra men inte helt perfekt och med en påtaglig livekänsla, vilket alltid är ett plus i min bok. Hårdrock ska vara lite ruffigt.
Fretless är intressanta och jag kommer att följa bandet i fortsättningen. Det finns utrymme för förbättringar och i och med att man redan står på en stadig grund kan det bli riktigt bra när “produkten” är helt färdig.

Magnus Bergström

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

14

05 2011

Your Comment