Gitarrspelet fortfarande alldeles lysande

Robbie Robertson How to become clairvoyant (Universal) 

Robbie Robertson ”How to become clairvoyant” (Universal)

betyg 4        Release: 11 april

Det var ett tag sedan vi hörde av honom. Visserligen har han gjort en del filmmusik, nu senaste till Shutter Island. I albumform tog han musiken till hjälp för många månader sedan och släktforskade i sina indianska rötter.

Men nu har han som tur är beslutat sig för att återvända till rockmusiken som uttrycksmedel, det som har gjort honom till en levande legend hos många genom sitt suveräna låtskrivande och som gitarrist i The Band. På How To…. finns  Eric Clapton, Pino Palladino, Stevie Winwood med i studion som stöd och extra stimulans. Tempot är ofta neddraget och smått tilbakalutande, men detta kan nog sägas att det främjar Robbies låtskrivande av i dag. Någon stor sångare är och har aldrig Robbie varit. Nu knarrar det mer än tidigare men ändå ganska behagligt. Men ibland undrar jag hur de här låtarna skulle ha låtit i tonsillerna på Levon Helm, Rick Danko eller Richard Manuel. Alla sångare av hög rang i The Band.

Om Robbies vokala insatser är OK, så är hans gitarrspel fortfarande alldeles lysande. Han och kompisen Eric Clapton lindar sköna gitarrslingor som höjer helhetsintrycket på detta album. Det finns också några instrumentallåtar som  passar bra in i sammanhanget. Robbie Robertson bör inte vänta med nästa album för länge när han nu är tillbaks i god form. Är man Robbiefan så kan man inte lägga Band på sig. När det gäller musiken alltså.

Bengt Berglind

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

20

05 2011

Comments are closed.