På rymmen?

Mimikry Jag blöder lika mycket som du (Krypton/Sound Pollution)
Mimikry ”Jag blöder lika mycket som du” EP (Krypton/Sound Pollution)

betyg 4

Mimikry är ett av få band från trallpunkvågen (även om de snarare är ifrån en andra generationens trallpunk) som fortfarande håller måttet. Detta är samtidigt ett band som inför min generation kommer ha svårt att tvätta bort ”På Rymmen”-stämpeln. För er som inte kommer ihåg det så var det någon gång i mitten av 90-talet som sångaren Hjalle och trummisen Heavy var med i TV4:s fredagsunderhållning ”På Rymmen”. I korthet gick programmet ut på att två okända människor skulle åka land och rike runt och försöka hålla sig undan från en kändis som jagade dem. Hjalle och Heavy blev med sin barnslighet något av rikskändisar.

Nu åter till Mimikry och deras senaste släpp – en ytterst trevlig 4-spårs EP, ”Jag blöder lika mycket som du”. EP:n börjar med en låt som delar namn med skivan. Det är EP:ns absoluta höjdpunkt. Det är en självbiografisk låt som skickar tankarna direkt till Lars Winnerbäcks absolut bästa låt ”Söndermarken”. Likheterna är många, men det som är mest bestående är att de båda låtarna är som ett uppbrott mot och samtidigt en kärleksförklaring till den uppväxt som textförfattaren haft.

Andra låten ”Ni får aldrig in mig där” ger mig både Strebers- och Dia Psalma-vibbar. Det är en rockrökare som är mot etablissemanget och ”normalsvenssons”, och samtidigt bär en stark känsla att ta ställning för det anti-normativa. Allt detta i en 3 minuters trallpunklåt. Man kan inte annat än mysa.

Tredje låten ”Nu vill jag hem”, känns lite Iron Maiden-aktig i sin upptakt med ett intro-riff som luktar ”Fear of the Dark”. I övrigt en ganska vemodig punklåt om längtan och saknad. Jag får klara 90-tals känslor, vilket får tolkas hur som helst – men borde tolkas som positivt.

Avslutar EP:n gör ”Jag kommer hem i morgon”, som är en punklåt som känns lika inspirerad av Dia Psalma som av Cornelis Vreeswijk och svensk vistradition. En fin avslutning.

Jag är glatt överraskad av denna grymma EP. Den är perfekt i sin längd och jag saknar egentligen inget. Vill du ha din punk i små doser är detta ett utmärkt val.

Lars Svantesson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

06

04 2011

Your Comment