Själfullt från Soulsville

Huey Lewis and the News Soulsville (Proper/Playground)
Huey Lewis and the News ”Soulsville” (Proper/Playground)

betyg 4

Platsen är klassiska Ardent studion i Memphis där blue-eyed-soulveteranen Huey Lewis samlat ihop bandet News plus sin gamla blåssektion för att hylla den soulmusik som under åren skapades på Staxetiketten.

Det är bara att kapitulera efter de tre  första spåren. För denna tribut  är så kärleksfullt och kassaskåpssäkert gjord av ett gäng veteraner som brinner för det de gör. Det är också mycket glädjande att Huey Lewis och boysen inte  fallit för frestelsen att enbart plocka in en radda Staxhits som de plankat rakt av. Det finns allför många exempel på detta när det ska till att hylla soulmusiken på platta. Phil Collins Motownförsök under hösten var ett klavertramp av stora mått.

Soulsville inledes visserligen med blåsdränkta Don’t Fight It  och Got To Get You Out Of My Mind. Staple Singers-signaturen Respect Yourself med ett virvlande wurlitzerpiano är enbart lycka. Men sen radar bandet upp en lång rad soulpärlor som för mig  är mindre kända, även om man tycker att man känner igen en melodislinga här och där. Detta hjälper till man vill spela albumet om och om igen, utan att tröttna på trött hitskavalkad. Ett ytterligare bidrag till detta underliga mänskliga beteende är att musikerna i News är sådana fullblodproffs i sitt musikskapande.

Varenda litet inpass eller riff sitter som ett smäck, samt att man kan leende konstatera att det är levande människor av kött, blod och vatten som skapar tillsammans. Själfullt från Soulsville kan vara en rubrik och bra sammanfattning.

Bengt Berglind

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

22

01 2011

Your Comment