Övertygande metal med sting

Engel Threnody (Season Of Mist/Sound Pollution)
Engel ”Threnody” (Season Of Mist/Sound Pollution)

betyg 4 

Arga killar det här… Inledningslåten Six Feet Deep visar upp ett mycket ilsket Engel, laddat till bristningsgränsen. Lyssna bara på sångaren Magnus Klavborns ”arga” röst. Det känns som att bli överkörd av ett metaltåg… Men så kommer det en refräng med rena rama Dead By April-vibbarna (läs skönsång). Lite förvirrande kan tyckas, men ta mig tusan om inte Engel är bandet som får ihop den ekvationen.

Det har strulat en del för Engel. Minst sagt. Medlemsbyten och en skivbolagskonkurs är två av bovarna i dramat. Nya skivan Threnody (bandets andra) släpptes redan i början av 2010 i Japan, men resten av världen fick vänta ytterligare tio månader…

Threnody handlar om övertygande metal med sting och känns helt rätt i tiden. Bandet rör sig bekvämt mellan olika stilar och resultatet blir en ganska egen stil.

Jag utser efter viss betänketid For Those Who Will Resist och Feed The Weak till skivans bästa låtar. Varför? Jo, dom har har en skön tyngd kryddad av trummor med ett skönt sväng och herr Klavborn (snacka om sångare med brett register) gör sina bästa insatser i just dessa låtar. Men det finns också en stark outsider i Burn, som har skivans bästa refräng.

Vem vet, kanske kan Engel på sikt gå förbi ”storebror” In Flames popularitet? Helt osannolikt är det inte (kom ihåg var du läste det först) för det finns gott om potential för att tilltala en bred lyssnarskara. Med lite tur så…
 
Magnus Bergström
 
Fotnot: Gitarristen/låtskrivaren Niclas Engelin är förutom sitt jobb som ”bandpappa” i Engel också – i skrivande stund – livegitarrist i In Flames.

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

18

01 2011

Your Comment