Fångad mellan Dream Theater och Symphony X

Seventh Wonder Great Escape (Lion Music/Border)
Seventh Wonder ”Great Escape” (Lion Music/Border)

betyg 3

Svenska Seventh Wonder(SW) är ett proggband som spelar mäktiga låtar i stil med band som Dream Theater och Symphony X. SW har inte gjort något större intryck på sin omgivning, men samtidigt brukar det vara så i denna genre. Det krävs skickliga musiker och otrolig musikalisk talang för att ens kunna spela inom kategorin, något jag anser att Seventh Wonder klarar med bravur. Men hur är det med sången?

Ja, det stora problemet med band i denna kategori brukar vara att sången inte riktigt håller måttet och att det blir för mycket experiment av det hela. Jag anser att nya albumet ”The Great Escape” håller måttet, men man balanserar på en skör tråd oroväckande mycket! Det blir stundtals nästan lite melodifestival och smörvarning för sångare Karevik, som måste arbetas bort. Konstiga partier finns det gott om, varenda låt är en resa i sig.

Om man älskar Dream Theater bör man kolla upp svenska SW. Jag personligen tycker att kategorin är överflödig med undantag för Symphony X, som är perfektion inom området med otroliga teman och tyngd. Men det finns något här som gör att patrioten inom mig ler och bara måste slå ett slag för ett tekniskt väl utfört album.

Låtarna avtar på skivan ungefär som om inspirationen dog ut succesivt. De första fyra spåren i form av ”Wiseman”, ”Alley Cat”, ”The Angelmaker” och ”King of Whitewater” är riktigt bra, med undantag för att Alley Cat kräver några lyssningar samt att Angelmaker är riktigt långsam att dra igång.

Ett tema med SW är likt en tre timmars långfilm, man tar god tid på sig att komma till de bra bitarna.

Jag har dock svårt att verkligen njuta av skivan eftersom jag inte får någon form av kontext eller känsla för låtarna. ”The Great Escape” som ligger på mäktiga trettio minuter är ett spår som blir bortglömt i princip. Jämför med ”The Oddyssey” av Symphony X så är den faktiskt riktigt dålig.

I låten ”The Angelmaker” är det enda gången jag kan ta till mig texten och verkligen njuta av dramat som utspelar sig.

Jag tycker SW klarar sig väl i genren, men de har en bit kvar för att få till det lilla extra. Mera finputs och att göra skivan enklare är nog lösningen. Det är åtminstone vad jag kräver för högre betyg!

Ricky Löfqvist

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

31

01 2011

Your Comment