Exotisk black metal med progressiv touch

Melechesh The Epigenesis (Nuclear Blast/Warner)
Melechesh ”The Epigenesis” (Nuclear Blast/Warner)

 betyg 3.5                            Spotify
 
Melechesh är en ny bekantskap för undertecknad, trots att det är bandets femte skiva. Och redan efter drygt tre minuter av inledande Ghouls Of Nineveh står det klart att The Epigenesis knappast är något för genomsnittshårdrockaren.

Det handlar om en blandad kompott med influenser från alla möjliga håll, vilket inte är så konstigt med tanke på att bandmedlemmarna är utspridda runt om i världen. Arabiska tongångar tar stor plats i ljudbilden och även det är logiskt, eftersom bandledaren Ashmedi (gitarr) bildade bandet i hemstaden Jerusalem.

Ord som exotiskt och progressivt dyker upp i huvudet och bitvis känns det som att lyssna på ett mycket annorlunda jam.

Dessutom är skivan inspelad i Istanbul! Bara en sådan sak…

Black metal utgör grunden för Melechesh, men det finns också en stor dos thrash. Likheter med band som Dimmu Borgir, Satyricon, Entombed, Opeth och – till och med – Dream Theater går att höra. Men utan tvekan har bandet skapat en helt egen unik stil.
Min favoritlåt blir omedelbart Grand Gathas Of Baal Sin, som är ganska rakt på sak utan att för den skull vara simpel, nej då. Och låtar som The Magickan And The Drones, When Halos Of Candles Collide och avslutande episka titelspåret The Epigenesis håller lika hög klass.

För den som ger Melechesh chansen – och det är dom värda – väntar många överraskningar för öronen, ingen tvekan om det.

Det är snubblande nära en betygsfyra…
 
Magnus Bergström

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

01

01 2011

Your Comment