Visar på en spännande mogenhet

The Grand Opening In The Midst Of Your Drama (Tapete/Border)
The Grand Opening ”In The Midst Of Your Drama” (Tapete/Border)

betyg 3

Ett svenskt americanagäng som imponerar från första spåret med en tätt luftig ljudbild som ramas in av svenskt vemod. Egentligen är det fel att börja en recension med en sammanfattning. Men förhoppningsvis läser du resten också när det handlar om bandet The Grand Opening. Gruppen verkar vara en trio och består av John Roger Olsson, Jens Pettersson och Otto Johansson.

Deras musik, med en försiktig instrumentering, ger ofta bilden av en lantlig idyll. Låtarnas tempo är lugna och påminner om vårens första varma vind som förebådar en kommande sommar med både sol och ett varmt tätt regn. Men det är också detta som är plattans styrka, och svaghet. Nu är det bara inledande Through Your Shield och Be Steady som höjer tempot i musiken på ett övertygande sätt. I den sistnämnda med ett försiktigt blåsarrangemang i botten och sångstämmor som ligger tätt inpå varandra. Här har trion skapat ett eget guldkorn. Tankarna går osökt till amerikanska förlagor och kanske förebilder som Jayhawks och America.

Efter hand tappar plattan fart trots John Roger Olssons övertygande sånginsat. Han har ett sorgkantat vemod i rösten som är bedårande. Speltiden är föredömligt kort så det hinner aldrig  bli långsamt och tråkigt.  Men till nästa gång önskar i alla fall jag mer varierande takt och tempo. Utöver denna lilla klagosång i marginalen så visar The Grand Opening  på en spännande mogenhet i sin americanainspirerade svenskproducerade musik.

Bengt Berglind

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

14

11 2010

Your Comment