Stämningsfull melankoli

The Man-Eating Tree Vine (Century Media/EMI)
The Man-Eating Tree ”Vine” (Century Media/EMI)

betyg 3.5

Hjärnan bakom nya projektet The Man-Eating Tree är trummisen Vesa Ranta (ex-Sentenced) och det är ett intressant musikaliskt landskap som han och dom andra i bandet skapat.

Bästa låtarna är Lathing A New Man, som blandar ettriga och spröda gitarrer med snyggt ”pianoklink” á la Dark Tranquillity (alltså själva pianosoundet inte musiken i övrigt) och Of Birth For Passing och Tide Shift,  som båda är mäktiga och innerliga musikstycken i vilka storheten i Tuomas Tuominens uttrycksfulla/vemodiga röst kommer bäst till sin rätt.

Styrkan med The Man-Eating Tree är att dom fått till ett soundtrack till stämningsfull melankoli. Men just detta är paradoxalt nog också svagheten, för det finns inte en enda låt som åtminstone för ett litet ögonblick piggar upp (läs höjer tempot).

Personligen är jag helt övertygad om att Vine är den typen av skiva som växer för varje lyssningstillfälle. Hoppas bara att det finns hårdrockare i dagens stressiga samhälle som tar sig tid till upprepad lyssning, för då kommer öronen att belönas.

Som lite kuriosa kan nämnas att det har använts en del udda (i alla fall när det handlar om hårdrock) ljud i slutmixen signerad Hiili Hiilesmaa (HIM, Amorphis) som exempelvis ljud från valar.

Till sist ett viktigt tips för att spisa Vine på bästa sätt: tänd ett eller flera ljus så att inte mörkret tar över…

Magnus Bergström

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

06

11 2010

Your Comment