Att förnya stålet

Iron Fate Cast In Iron (Massacre/Sound Pollution)
Iron Fate ”Cast In Iron” (Massacre/Sound Pollution)

betyg 3

Förnyelse är något man gärna eftersträvar inom det mesta och likväl musiken. Att Heavy Metal är en genre som nu är så bred att vi får kopior på andra band är ej ovanligt. Men ibland kan man förnya något genom att ta tillbaka det som var bra från förr. Det är absolut ingen hemlighet att det gamla ånyo är populärt, det har Guitar Hero bevisat flertalet gånger.

Iron Fate heter tyska metalbandet som släpper sin debutskiva ”Cast In Iron” som härstammar från den klassiska hårdrocken, likt Enforcer som jag recenserade tidigare i år. Liknelsen med band som Iron Maiden, Iced Earth och flertalet andra går ej att bortse från, men Iron Fate sätter ändå en unik prägel på det hela. Och faktum är att ibland behövs även dessa band. Jag personligen saknar dom.

”The Arrival” som är första låten på skivan presenterar de åtta högoktaniga spåren på ett bra sätt och nivån sjunker endast en gång, ”Imagine A Better World” som tyvärr också är riktigt usel. Ljudet är aningen tyngre än andra band inom genren, vilket jag tycker passar till låtarna och framförallt texterna. Denis Brosowski som sjunger är en kommande storstjärna som jag tycker är den mest karaktäristiska sångaren jag hört på länge. Han tenderar redan till att göra en ”Bruce”, mata de höga tonerna överdrivet ofta, vilket är ett stort minus tyvärr. Men jag hoppas att han kan dra lärdom och utvecklas utöver det vanliga. Det kan stundtals bli som för många andra band, väl lika från och till men det bryter av i vissa låtar. I slutändan är Iron Fate ändå mycket minnesvärda, inte minst för sången.

Favoriterna på skivan är helt klart ”Iron Fate” och ”War In The Streets” som båda visar på hur man lägger upp för fina refränger. Man nyttjar även sången som allra mest där utan att överdriva. Majoriteten av låtarna är dock helt okej. Det ska bli spännande att se hur de kan utvecklas i framtiden och få till det där extra magiska som saknas. Slarvet måste även bort och sedan krävs det där lilla extra.

Men ändå om man inte räds band som Iced Earth(framförallt de äldre skivorna) så bör man spana in Iron Fate´s första skiva. Debuten är avklarad och jag tycker man förtjänar väl godkänt i betyg.

Ricky Löfqvist

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

10

11 2010

Your Comment