Den ultimate singer-songwritern som aspirerande låtskrivare

Bob Dylan The Bootleg Series Vol 9: The Witmark Demos 1962-1964 (Columbia/Sony)
Bob Dylan ”The Bootleg Series Vol 9: The Witmark Demos 1962-1964” (Columbia/Sony)

betyg 3

Bob Dylan spelade mellan 1962-1964, samtidigt som han började få luft under vingarna på allvar med skivbolaget Columbia, in en strid ström med demos för musikförlaget M. Witmark & Son med syftet att bli en säljande låtskrivare. Flera av dessa demos har cirkulerat ute tidigare på Dylan-marknaden, men nu är de alltså kompilerade på 2 st. cd-skivor, inalles 47 låtar, i den nionde delen i den så kallade The Bootleg Series med titeln Vol 9: The Witmark Demos 1962-1964.

Det som här presenteras är en blandning av kända eller mindre kända låtar skrivna av Bob Dylan i tidigare enkla demoversioner endast uppbackade av någon akustisk gitarr eller ett ensamt piano. Det finns en sparsmakad och lågmäld skönhet i många av de här versionerna som jag tycker om, även om de flesta av låtarna förstås senare spelades in i ännu bättre och mer påkostade versioner.

För kännarna lär låten ”Tomorrow Is A Long Time” vara den kanske största pärlan i den här samlingen. En låt som Dylan aldrig spelat in ordentligt själv – dock andra storheter som bl.a. Elvis Presley, Nick Drake och Rod Stewart – men som av en del anses som en av hans finare sånger och som tidigare bara funnits utgiven från liveupptagningar.

Henric Ahlgren

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

22

10 2010

Your Comment